Pertanyaan Jebakan Interview Kerja di Pabrik

Temuduga adalah keliru satu proses yang paling signifikan semasa memohon pekerjaan. Tak hanya berarti, ternyata proses temu duga kerja merupakan satu proses yang lumayan digeruni oleh ramai pemohon kerja. Ketakutan ini adalah berdasarkan ketakutan untuk ditanya soalan yang sukar dan lebih membimbangkan kecuali kamu diberi soalan jebakan.


Kamu wajib ingat bahawa untuk menjawab sebagian soalan helah ini semasa temu duga kerja, bukan betul atau keliru yang kamu cari. Namun biasanya HRD akan memirsa bagaimana kamu menjawab soalan ‘Bukan dijangka’ daripada mereka.


surat lamaran kerja pt


Menjadi apakah soalan makar yang ditanya semasa temuduga? Berikut adalah sebagian soalan helah yang kerap ditanya semasa temuduga!

Surat lamaran kerja toko

Surat lamaran kerja mall

Beritahu saya mengenai diri kamu!
Soalan atau lebih tepat kembali ayat perintah ini bertujuan untuk memahami perwatakan bakal pekerja secara mendalam. Terutama berasal dari segi personaliti, kebolehan, kemahiran dan juga tingkah laku bakal pekerja.


Kamu wajib menjawab soalan ini mengikut jawatan yang kamu dambakan mohon di dalam syarikat. Kamu mesti memberitahu diri kamu bersama tahu dan konkrit. Jangan bertele-tele didalam bercerita namun jangan biarkan jawapan kamu seolah-olah dibuat-buat.


Apakah kelemahan terbesar kamu?
Keliru satu soalan yang selalu ditanya oleh penemuduga ialah “Apakah kelemahan terbesar kamu?” atau telah pasti soalan yang mirip. Soalan ini direka bentuk untuk memberitahu penemuduga kalau kamu miliki keupayaan untuk sadar had kamu.


Di dalam menjawab soalan ini kamu kudu jujur ​​dengan penemuduga, tapi jangan terlampau naif. Seboleh-Bolehnya kamu menjawab soalan ini sebagai satu siri cerita yang menarik.


Kamu boleh memberitahu kelemahan ini dan jangan lupa memberitahu bagaimana kamu tahu kelemahan ini, bagaimana kamu mengatasinya dan yang paling vital bagaimana kelemahan ini boleh berubah dan jadi tidak benar satu energi kamu. Tidak benar satu perkara yang paling vital di dalam menjawab soalan ini ialah jangan sekali-kali mengatakan kamu bukan boleh menyadari kelemahan kamu, atau kamu bukan punyai kelemahan.


Apakah Pencapaian Yang Kamu Tersedia Didalam Kerjaya Kamu?
Udah jadi lumrah tiap tiap syarikat mahukan calon paling baik untuk syarikat mereka. Oleh tersebut, syarikat biasanya inginkan mengetahui apakah pencapaian yang sudah dicapai oleh bakal pekerja. Menjadi syarikat boleh mengukur termin kejayaan kecuali contohnya syarikat memutuskan untuk mengambil kamu.


Untuk menjawab soalan ini, kamu hanyalah harus menerangkan bersama baik tiap-tiap kerja yang sudah disiapkan di syarikat sebelum ini. Dan berikan contoh kejayaan yang dulu kamu capai sebelum ini. Buktikan bahawa kamu layak diterima di dalam syarikat.


Apa yang Diketahui Terkait Syarikat Ini?
Soalan ini agak vital, kerana seseorang pemohon kudu sadar area atau syarikat yang dia pergi. Menjadi biasanya soalan ini akan ditanya untuk menentukan termin sosialisasi bakal pekerja kepada syarikat.


Untuk menjawab soalan ini, kamu bukan boleh membandingkan syarikat yang kamu mohon bersama syarikat sebelumnya. Tidak cuman tersebut, apa yang kamu perlu elakkan ialah menambahkan jawapan negatif layaknya kasus yang dihadapi oleh syarikat, pendapat yang bukan baik mengenai syarikat, dan sebagainya.


Mengapa kamu berminat untuk menyertai syarikat ini?
Soalan ini boleh diakui sebagai tidak benar satu soalan makar yang agak enteng untuk dijawab. Kamu wajib mengelak daripada menjawab kerana gaji yang tinggi, kerana ketidakselesaan di dalam pekerjaan kamu sebelum ini, bos yang kasar dan perangai buruk, dan kasus lain yang kamu hadapi di syarikat kamu sebelum ini.


Baca juga: Cara Sebabkan Surat Permohonan Kerja dan Contoh


Jawab bersama dengan jujur ​​bahawa kamu miliki sikap positif didalam bekerja bersama pasukan dan bekerja sendiri, boleh dipercayai dan boleh memberi sumbangan positif untuk memajukan syarikat. Di dalam menjawab soalan ini kamu bukan kudu berpusing-pusing.


Mengapa kamu meninggalkan syarikat sebelumnya?
Ini soalan berarti. Soalan ini bertujuan untuk memprovokasi kamu, penemuduga inginkan memirsa mirip tersedia kamu akan memburukkan syarikat daerah kamu bekerja sebelum ini atau bukan.


Oleh tersebut, elakkan menjadikan persoalan peribadi sebagai alasan dan jangan bercakap buruk mengenai syarikat terdahulu. Pastikan alasan kamu keluar adalah sesuatu yang profesional dan tidak kerana konflik. Kamu juga boleh menyampaikan bahawa bersama berpindah ke syarikat, peluang kamu untuk memajukan diri kamu terbuka luas.


Berapa gaji yang kamu mahukan?
Soalan ini sememangnya agak sukar untuk dijawab. Kerana ia boleh berada di dalam kedudukan yang mirip gaji yang diingini akan berbeza. Menjadi biasanya untuk menentukan gaji memerlukan lebih segudang pemikiran.


Oleh tersebut, kamu harus memahami terlebih dahulu apakah gaji standard di syarikat yang kamu mohon. Tak hanya tersebut, turut mengambil kira faktor layaknya pengalaman dan termin kesukaran didalam pekerjaan yang hendak dipohon.


Daripada pengiraan ini, barulah kamu boleh menambahkan harga yang berpatutan kepada diri kamu dan mengikut kemampuan dan juga bebanan kerja kamu yang akan kamu perolehi kecuali diterima. Jangan lupa terangkan kenapa jumlah gaji tersebut disesuaikan untuk kamu dapatkan.


Apakah yang membezakan kamu daripada pemohon kerja lain?
Soalan ini adalah soalan makar yang agak sukar untuk dijawab, namun kecuali ia dikeluarkan ia akan amat menguntungkan kamu. Kalau kamu boleh menjawab bersama sewajarnya, peluang kamu untuk diterima bekerja adalah amat besar.


Menjawab soalan ini bukan wajib sukar dan berbelit-belit, penemuduga semata-mata mendambakan jelas berkenaan apa yang boleh kamu melaksanakan atau sedia kan untuk syarikat kalau kamu diupah lantas.


Kamu hanyalah menyampaikan lebih dari satu keunggulan dan kemahiran yang bisa saja bermanfaat dan mengenai bersama pekerjaan yang kamu mohon. Tak hanya tersebut, sampaikan juga sebagian perkara bersama contoh sebenar yang dulu kamu hadapi. Secara asasnya, yakinkan penemuduga bahawa andalah yang akan selesaikan persoalan mereka supaya ia mampu memberi fungsi yang besar kepada syarikat kelak.


“Bagaimana kalau anda….” soalan
Soalan “Bagaimana kalau…” adalah tidak benar satu soalan makar yang boleh memberi tekanan kepada pemohon kerja. Kerana udah pasti agak sukar untuk pemohon kerja meneka apakah type soalan yang akan dikeluarkan.


Kunci kepada model soalan ini tidak sahaja terletak terhadap jawapan yang kamu berikan kepada penemuduga. Meskipun kebanyakan penemuduga bertanya soalan layaknya ini semata-mata kerana mereka mendambakan menonton reaksi kamu dan cara kamu bertindak balas pada perkara yang di luar jangkaan.


Berasal dari situ kamu sepatutnya boleh cuba untuk bertenang apabila kamu mendapat soalan helah layaknya ini. Kamu juga boleh meminta era penemuduga untuk menjawab soalan.


Perkara yang paling signifikan ialah kamu bukan dulu gementar dan tersesat dan juga-merta didalam menjawab soalan cuman kerana soalan “Bagaimana kecuali …”.


Sebarang Soalan untuk Kita?
Di dalam menjawab soalan ini kamu bukan sepatutnya menjawab “Bukan”. Kerana ia akan membuatkan syarikat rasa kamu bukan berminat untuk bekerja di sana. Kamu boleh menjawab bersama soalan mengenai budaya, aturan dan platform syarikat yang tengah kamu temu duga. Tanya soalan yang kamu sahih-sahih idamkan menyadari.